Tuesday, 9 October 2012

Apakah itu??

Assalamulaikum... Pe kabar semua??
Haaa... Hri ni nk citer psal sikap mnusia...

Ble crita psal mnusia mmg x abis la tjuk ni.. Kaannn?? Motif entry ni??
Citer dia cmnie...
Ttsebut la al-kisah seorang budak lelaki yg bru pulang dr kuliah dkt Dragon Jejawi.. Brsama 2 kwnnya.. Sowg laki n sowg pompuan...

Budak laki tu aq..hahaha... Citernya mse kt atas bus tu... Aq n brdua mmbr ku naik la bus yg majoritinya kosong agy...

Adat... Bus tu xgerak la agy kn.. Tnggu pnuh dlu.. Then... Dr jauh aq trlihat rombongan budk2 yg xbrapa cukup akal... Alaa.. Segelintir Budak2 laki biosistem tahun 1 yg dduk under PPK Bioproses kaannn...

Kwn aq yg pompuan ni bisik kt aq... Cmnie " aq xbrpe ske budak biosistem ni".. Then aq cm pelik la kn.. Npe lak tetibe x suka.. Motif?? Aq buad xtaw je la kn...

Then.. Bebudak celaka semua tu naik la bus.. Dduk area blkg aq... First tu diorg borak2 la antara diorg tu..

Tetibe.. Tnpa ada sebarang MOTIF.. Anjeng2  jantan tu ckp psal aq.. Mmg la diorg x mention nme aq directly.. Tp stahu aq la.. Ciri2 yg anjeng2 tu citer mmg brmotifkn aq....

Aq buat xtaw la kann.. Xyah la nk layan anjeng2 junior itu... Just buat  pekak ears...

Tp... Mmg aq naik angin la ble anjeng2 tu start tuju lagu kt aq.. Aq x taw la lgu sundal ape diorg nyanyi... Tp aq dngr cmni " mmg x ada lelaki yg sprti aq".... Bla...bla..bla.. Motif??

Tetibe... Dgn gaya &@%# plak.. Diorg ubah lirik lgu tu... Xpsl2 ade kaitn ngn aq...

"mmg xada lelaki yg sprti aq tp lebih jntan dri aq dan aq x brpe nk jntn" 

MOTIFFF???

Mksd diorg nk prli aq la yg aq ni mcm pompuan... Motif?? Hello?? Ko pikir &%*@# ko tu cukup bsar ker nk maki aq?? Hah??

Nnty ko.. Aq doakan korang dpt anak2 nk x lembut mcm pompuan.. Keras mcm jantan tp GAY... Kn?? Ke dpt.anak pompuan tp semua LESBIAN.. X ke mnarik tu?? Melenting ko dpt anak laki nk kawen ngn laki... Xke nnty owg tnye "mne bini anak u?? Ko nk jawab "anak laki aq ada suami..."  Kannn????

Bru ko tau langit ni tinggi ke rendah... Ntah2 ko yg jantan sngt gentlemen macho tu tetibe mandul ke... Xke ko nyesal maki  aq yg patah liuk ni dpt anak 10 nnty... Motif agy la lau bini ko nnty tetibe dpt pondan yg dh tukar jantina?? Lari ko.. Mne ko nk cri rahim... ?? Xrse brslah?? Ingat,, Tuhan Maha Adil.. Ko jgn main2...

F.y.i aq ni ko nk ckp ape pown aq x kisah... Mmg la.. Nk mrah ada.. Tp.. Do i care?? Ko nk ckp ape pown anjeng.. Aq x kisah...

Kann??

So.. Yg aq ase aq nk tnya anjeng2 tu... ape msalah aq ngn anjeng2 tu?? Aq xprnh ckp pown ngn diorg... Xprnh knl pown... X taw nme pown.. X kenal pown family anjeng ko tu... Motif ko nk ckp psal aq npe?? Perlu ker?? Motif kn...

Nekad dh.. Aq dh mark yg i should fucking hate them.. Motif??

They r just like doucebags!!. Hate them.. Kn?? Ada motif la tu...

Ckup la aq maki hamun blik anjeng2 tu... Xlarat dh nk pikul dosa ni hah... Sekian la yer.. Nnty aq post agy psal diorg lpas ni ... Assalamualaikum

Monday, 9 July 2012

alahai kucing

Assalamualaikum semua.. 
apa khabar? sihat? harapnya begitu la...

entry kali ni nak bercerita pasal satu species haiwan,..
yang diberi nama KUCING.......... 





kita biasa melihat kucing tidur dengan gaya mcm ni:


ada jugak mcm ni, yg ni gaya paling glamor bagi kucing kampung;



comel kn?? nampak tenang dimata pada yang melihatnya...
tapi, beberapa minggu yang lepas, 
saya ada berkunjung kerumah kawan saya...
agak terkejut melihat seekor ibu kucing ni tidur..
wah2... gaya dia... fancy bagai...
mcm patut letak bantal kt kepala dia...
 cmni la gaya dia tidur:


tergelak saya melihatnya.....
selepas dia sedar kehadiran kami dengan camera.....
dia terus bangun n lari dari situ.....

alahai... comelnya ko tido kucing.... 
 ^___^

sekian....


~!~ puisi kehidupan ~!~

Assalamualaikum semua.. anda sihat? harapnya begitu...
entry sy kli ni, sy nk share skit pngalaman yg telah sy lalui sepanjang
kehidupan yg singkat ini...

cuba renungkan...

''SEMALAM yang telah berlalu:
  • kita banyak menabur janji.
  • kita sering membazirkan masa mereka dengan berangan
  • kita selalu memikirkan perkara yang remeh-temeh
  • kita kerap membazir masa dengan menonton TV
  • kita selalu berlaku kasar sesama manusia
  • kita jarang membaca buku, lebih gemar menghabiskan masa dengan "online" di internet
  • kita banyak menderhaka terhadap ibubapa kita
  • kita banyak bercakap kosong daripada melakukan kerja berfaedah
  • kita kerap membazir masa dengan tidur yang berlebihan
sedangkan HARI INI:
  • ada yang tunaikan janji-janji mereka, ada juga yang hanya pandai menabur janji-janji 
  • ada angan-angan yang tercapai, ada juga hanya angan-angan Mat Jenin
  • ada yang berhenti memikirkan perkara remeh-temeh, ada juga yang masih berangan kosong
  • ada yang mengurangkan masa menonton TV, ada juga yang tidak berubah
  • ada yang mula melayani manusia dengan baik, dan ada yang masih tidak endah
  • ada yang mula membaca buku yang berfaedah, ada juga yang masih tidak mahu melihat buku
  • ada yang sudah bertaubat, memohon keampunan dari ALLAH, dan mula menyayangi ibubapa, ada juga yang terus menderhaka
  • ada yang kurangkan bercakap dan banyak melakukan kerja, ada juga yang masih bercakap kosong
  • ada yang sudah mula bangkit dari tidur, dan ada yang masih membutakan mata dengan tidur
semoga ESOK dan seterusnya
  •   kita akan tunaikan segala janji yang ditabur
  • kita tidak lagi berangan kosong tanpa haluan
  • kita akan memikirkan perkara yang penting sahaja
  • kita boleh kurangkan masa menonton TV 
  • kita boleh berbaik dengan manusia sejagat
  • kita akan selalu membaca, menambahkan ilmu didada
  • kita akan sedar dosa dan kesilapan kita terhadap ibu bapa kita
  • kita akan berhenti bercakap kosong 
  • kita tidak akan tidur berlebihan dan hanya tidur secukupnya
agar:
  • kita tidak akan menjadi manusia yang munafik
  • kita tidak akan kecewa dengan angan-angan yang kosong
  • kita tidak akan merasa serabut dengan perkara remeh temeh
  • kita tidak akan menjadi dungu dihadapan TV
  • kita akan menjadi orang yang dihormati dek kerana budi bahasanya
  • kita akan menjadi orang yang bijak dan tidak akan ditipu oleh orang yang tidak cukup ilmu
  • kita tidak akan menjejakkan kaki kedalam NERAKA kerana perbuatan kita terhadap orang tua kita
  • kita tidak akan dihina oleh orang sekeliling kerana percakapan kosong membawa kepada penipuan
  • kita tidak akan buta dengan apa yang sedang berlaku disekeliling kita, dan kita dapat melihat dengan mata hati agar kita dapat maju kehadapan... ''
sekadar hiasan

 
 
 
 
sekian shaja entry kali ni... 
harap maafkan kesilapan saya sebagai manusia biasa...
jumpa lagi di lain entry...
Assalamualaikum....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*sudilah komen

Wednesday, 4 July 2012

++ debaran kian terasa++

Assalamualaikum semua.. 
apa khabar? Sihat? harapnya sihat selalu...

haaaa... mesti anda tertanya-tanya, kenapa tajuk entry kali ni "debaran kian terasa"..kn? 
macam ada kaitan dengan bola sepak jer? macam menanti siapa juara piala AFC..kn?
tidak........tidak sama sekali.., saya ni x minat bola sepak....
haramlah lau nk panggil saya ni kaki bola... haha..

debaran yang dinantikan ialah "pengumuman keputusan permohonan kemasukkan ke IPTA"... 
wah2... grand gitu kn?.. setelah berkurun lama menunggu,..
akhirnya pihak UPU akan membuat pengumuman itu pada minggu ke-2 bulan July ini..
stakat ni xde tarikh yang tepat.. sekadar menanti satu tarikh pada minggu ke-2 bulan July ni...
so, that means hanya tinggal beberapa hari lagi la kn??
aduiii..... takot saya dibuatnya...

gambar hiasan


perasaan gementar sedang menguasai diri... terfikir dibenak fikiran,...
"jurusan apa la yg aq akn dpt nnty?".. inilah yang akan menentukan masa depan saya...
Tiap2 hari saya berdoa agar saya dan semua yang lain mendapat jurusan yang 
sesuai dan berbaloi untuk belajar....

sememangnya sesiapa pun mesti gelisah memikirkan masa depan...
bertenang,,.. jangan "gabra"... berdoa lah selalu...
Insya-ALLAH..., kita akn sama2 dpt jurusan yang terbaik..

good luck anyway... belajar elok2 tau... sekian dlu entry kali ni...
Assalamualaikum....

Saturday, 30 June 2012

...ALLAH loves him :') ....

Assalamualaikum semua.... anda sihat x? 
Semoga anda sntiasa sihat n ceria slalu..sy? 
Alhamdulillah sihat slalu,,,

Entry kali ni sy nk share sikit psal kisah hidup sy yg bnyk tragis n sedih.. ececeyh.. bajet.. xde la.. 
disebalik watak sy yg slalu ceria n bising ni.,.. no one ever know apa yg brlaku dlm hdup sy.. 
only ALLAH the one who knows everythings about me..

gambar hiasan


Guru trbaik utk mngajar kita erti sebenar kehidupan ialah pengalaman2 hidup yg tlah lpas....
Tarikh 16 jun 2010... stu tarikh yg amat brmakna bg aq.., sesampainya aq dirumah lebih kurang jam 3.00ptg.,, bru pulang dr skolah.., aq menerima stu pnggilan dr sahabat lama aq, Hafiz,. Sahabat karib aq semasa aq masih bersekolah di kampung halaman aq.., aq berpindah ke Pasir Mas semasa aq darjah 4.., arwah bapa aq dah pencen, so aq pindah la ke kampung halaman ibuku...,

Betapa happy perasaan aq bila dapat call dr kawan lama.. masih ingat lagi dia kepada aq..., amaklumlah, hampir 2 tahun kami x bertemu.., aq bertanya khabar dia, namun dia membisu.. naik hairan aq dibuatnya.. lalu aq tanya, “npe ngn ko ni Hafiz?”.. dia kemudiannya membalas “Amin, aq nk gtaw ko something ni.. hope ko ok”.... so aq pun tanya balik “gtaw pe wei?”... ntah nape hati aq tetibe rasa semacam jer.., out of blue, dia menangis ‘cats and dogs’... lagi la aq pelik.. 

“Amin, Izzat dh xde..........” hafiz berkata ngn suara yg tersedu-sedu.., “ape maksud ko xde?”.. biasalah, aq mcm x percaya, sebab hafiz ni suka sangat main-main...so aq ingat dia bergurau..., “Izzat dh meninggal Amin...”kata hafiz.. “ko jgn maen2 wei.., mati ni bkn bnda main2 wei..”aq masih x percaya ngn dia...
“demi ALLAH amin... aq x main2..” Ya ALLAH.... rasa mahu gugur jantung aq ble dengar brita tu..  “Izzat dh meninggal tadi.. mse nk pulang dr skolah..”.... rasanya baru semalam aq jumpa arwah..

Belum sempat aq lafazkan kata2 minta maaf terhadap arwah.. belum sempat aq menatap muka arwah sepuas hati... tanpa berlengah, aq terus memandu laju kerumah arwah... setibanya aq di rumah arwah, Hafiz dan member2 aq yg lain dh berada dirumah arwah.., kami saling berpelukkan dan menangis... arwah meninggal sebab kemalangan jalan raya bersama ibunya yang pergi mengambil dia pulang dari sekolah... ditakdirkan tuhan, hari tu ibu arwah x bawa bersama adiknya yang bongsu.. kebiasaannya, ibu arwah akan bawa adik bongsu arwah bersama..., selamatlah adik arwah dari kemalangan..
.
 Aq melangkah masuk kedalam rumah arwah..., terpaku aq apabila melihat jenzah arwah yang kaku... Aq memohon untuk melihat muka jenazah arwah untuk kali terakhirnya, namun permintaan aq x dapat ditunaikan atas sebab2 tertentu.., dipendekkan cerita, aq mengiringi jenazah arwah ke tanah perkuburan untuk dikebumikan.. jenazah arwah telah selamat dikebumikan pada jam 6.45ptg.. aq trus pulang kerumah bersiap untuk kenduri arwah pada malamnya.. x habis aq menangis mengenangkan arwah yang telah pergi..,


Kehidupan arwah bukanlah senang.., ibu bapa arwah bercerai ... arwah anak sulong dalam family dia.. arwah ada 2 orang lagi adik yang masih kecil.. ibu arwah membesarkan mereka semua seorang diri..., sekarang ibu arwah masih x stabil lagi kt hospital.., entah siapalah akan jaga adik2 arwah..., ayah arwah?? Jangan harap..., xdapat aq bayangkan hidup keluarga arwah.. arwah adalah harapan ibunya untuk berjaya.. arwah merupakan seorang pelajar cemerlang.. UPSR dia dapat 5A..... PMR dia dapat 7A..., namun, belum sempat menduduki SPM dah pergi meninggalkan kami semua..., 
x sempat ibu arwah melihat kejayaan arwah untuk membela nasib keluarga arwah..., 

Berat hati, namun kami perlu merelakan pemergian arwah.. 
semoga rohnya dirahmati, dan di tempatkan dalam kalangan mereka yang beriman...,
Hampir sebulan pemergian arwah,namun aq masih terkenang masa2 aq bersama arwah.. terlalu banyak kenangan manis yang x dapat dilupakan..,  teringat pada satu masa dulu, aq 7 sekawan, bersama arwah, Hafiz, Firdaus, Najmi, Shahrul,  dan Ilham pernah ponteng sekolah bersama sebab kitaorg berpakat pergi memancing dekat sebuah sungai berhampiran dengan sekolah kami..., bodohnya masa kecil2 dlu..
 ponteng pun dekat dengan sekolah.., xpe lah.. budak2 kan??..

Ketika asyik kami memancing, aq tergelincir ke dalam sungai tersebut..,hampir lemas... tanpa berfikir panjang, arwah terjun ke dalam sungai tersebut kerana ingin menyelamatkan aq walau pada hakikatnya dia pun x pandai berenang... ditakdirkan tuhan, dia berjaya tarik aq ke tebing sungai..., walaupun aq x lemas, tapi seandainya dia x bertindak cepat, pasti aq lemas.., kebetulan pada masa itu, ada seorang pak cik lalu dan melihat kejadian itu,.. apa lagi, terus la pak cik tu marah kitaorg.. semua lari macam lipas kudung.., kecuali aq...., disebabkan badan aq yang agak “comel”.., aq x sempat lari.., pak cik tu tangkap aq n bawak aq pulang ke rumah aq.. ibu aq yang agak kehairanan bertanya “knapa ni pak din?”.. dipendekkan lagi cerita, hari tu aq kena rotan dengan mak aq...., sakit sangat2.. serik jugak la.., 

Esoknya, aq ke sekolah, member2 yang ponteng ngn aq tnya aq apa yg jadi semalam,..  senang citer, aq merajuk la ngn diorang... sebab diorang tinggal aq kt situ.. seminngu jgak la aq x bercakap dengan diorang..., tapi, air yang dicincang x akan putus.. kami kembali bersahabat macam biasa selepas insiden tu...
Itulah slah satu kenangan yang xdpat aq lupakan semasa aq bersama arwah...kalau nak ceritakan semuanya, x larat la jari-jemari aq ni nak menaip.., betapa utuhnya persahabatan kami, sampai sekarang pun aq masih x dapat lupakan arwah... sahabat macam arwah akan aq kenang sampai ke akhir hayat aq..,

X pe lah.., ALLAH lagi sayangkan arwah dari aq.., mungkin, aq akan jumpa arwah dalam syurga mudah-mudahan.., kepada yang di luar sana, hargailah, sayangilah sahabat2 anda...,  berhubunglah dengan dia selagi dia masih ada.., supaya bila suatu hari kita kehilangan dia, kita x akan sesal.., sahabatlah yang terbaik dihari-hari kita, walau bagaimana dia lalukan terhadap kita... maafkanlah diorg.., kenanglah diorg...
Semoga kisah ini sedikit sebanyak memberi pengajaran yang positif buat kita semua..., sekian dulu entry kali ni... semoga bertemu lagi di lain2 entry... harap maaf jika ada silap n salah penggunaan bahasa ... hehe

*pengunaan "aq" utk jadikan cerita lagi dramatis...hahah..*

Assalamualaikum..  (^_^)

Wednesday, 6 June 2012

....oppss....

Assalamualaikum semua..!!
anda sihat x?? 
smoga semua sihat yer...

sorry guys, dh lme aq x update blog ni...
biasalh, sibuk sngt2 lately..
plus, lappy rosak,,...
so lau nk online n update blog pun, kne prgi cyber cafe...
ishhh... xde duit eden nk p smacam...
so, baik duk umh dlu...
time ade mse n ada duit boleh la p cyber cafe...

gmbr hiasan...

nk baiki laptop tu, mcm dh xde hrapan nk elok..
so, nk beli new one.. xde duit...
hurmmm....

bnyk bnda yg nk update kt blog ni..
tp, paham2 je la...'situasi memaksa aq ...

so, entry ni xnk citer pnjang...
next time aq update pnjg2....
hehehehhe...
(^.~)

sekian dlu yer...
adios.., assalamualaikum..

Thursday, 29 March 2012

++kisah shopping++

assalamualaikum...!!!
hah, ketemu agy kte kli ni yer... hurmmm..
entry kli ni nk citer sal budi bahasa

al-kisah bermula ble pada stu mse dlu
aq prgi shopping kt slah stu mall dkt Klang valley..
together with my friends la..,
niat asal nk shopping brg2 mkanan jer.., 
tp alang2 duit lbih n pikir2 balik koleksi t-shirt kt loker aq pown sumer dh uzur yer..,

gambar hiasan



then process survey started... 
agak bnyk jgak la pilihan t-shirt yg trsedia..
tp, aq ni jenis yg cerewet ckit... nk suka 1 bju pown susah...
agy pown saiz aq agak limited yer.. ehem2... paham2 je la yer...
after 2hours surveying, finally aq jmpa 1 bju yg aq suka....


wah.. excited sngt2... so, tnpa pikir pnjang, aq trus amik sample tu...
trus bwak jmpa promoter kt situ..., nk mintk sample saiz bsar ckit...
now the story begins....


aq start converstaion ngn promoter tu dgn "ermm..., maaf, sy nk tnya akak, ada sample saiz XL tak?".., 
dia jawab "ada.. kejap ekk, nk g amik"..
aq just snyum n ckp "ok. thanks"....
x smpai 1minit dia dtg balik.., 
dia bg kt aq n dia ckp "try la kt fitting room tu"...
out of blue, dtg sorang makcik tua..!!! promoter kt department lain...
dia trus tnpa budi bahasa ckp "eh, u x boleh pkai ini saiz, badan u besar.., cutting ini pattern kecik...,"
aq pown replied.., "oh, yer ker.., ermm, kalau sy cuba dlu?"
dia ckp "i x boleh bg u cuba, sbb nanti baju ni akan jadi kembang n xde orang mau bli la... rugi la kita pnyr syarikat"....


wham bham..!!! what the **** just happened..!!!
pnyr la sakit hati....!!!!
aq bkn nk appoint kt mne2 kaum, tp makcik tu bangsa india...
yang akak baik hati tu chinese girl...

aq ase mmg mnympah gler kt makcik tu...
xnk pnjangkan citer, aq juz snyp time tu, x ckp pape pown...
aq bg balik bju tu kt akak chinese tu, ....
dia paham yg aq trasa hati... so, dia nk try ceria kn balik mood aq...
dia offer bju pattern lain,.. agak cntik.., tp, aq x ske sngt...

then aq ckp "xpe la akak, sy x ske sngt design bju tu"...
dia snyum... aq pown bredar,,..
dgn ase mrah sngt2 tu, aq prgi department lain..,

xnk citer pnjg agy.. yg sudah, sudah la...
tp, start from that day, aq xske kaum india.. unless, diorg islam....
luckily roommate aq Chinese..., so, xde la rse mnympah kt rommate...

so sorry la bg yg trasa ngn kata2 aq ni...
tp, seriously aq mmg sakit ati....

cukuplah utk entry kli ni...,
lain kli citer aq.. hahah...
bye2..!!

Saturday, 25 February 2012

__touched__

Assalamualaikum sumer...,
hri ni feel so bored sngt2... so, bukak la internet, update blog ckit2...,. 
lpas tu smpt la survey2 blog owg laen.., 
ada la satu blog ni, mmg meriah, dia pnyr follower dh 3000 lbih...
wah..!! diva ko.., dengki sngt2.. tp dia dh lme jd blogger.., aq bru kot.. haha
tahniah for him.., but, what i want to talk now, psal dia pnyr follower., one of his follower ni ltak gmbr ala2 seksi la... lelaki... dr gaya tu dh tau gay la.. hahaha.., so, aq bukak la blog dia, tngk blog2 yg dia follow..
Allahuakhbar.., dahsyat... mmg sah gay.., xpe lh, blum mse dia trbuka hati nk brtaubat,.

gmbar hiasan..


tp, ape yg mnyebabkan aq trsentuh, ada 1 blog laen.., 
si blogger tu mmg akui yg dia gay.., dia seorang muslim, melayu.. umur 22thn, 
stdy kt usm penang., amik pharmacy..., 
tp, blog dia bkn psal dia happy jd gay ke ape ke..,
dia cerita psal pngalaman idup dia yg lpas2.., 
mse dia pnuh ngn dosa2...
n ape yg dia nk wt skunk ialah dia nk bertaubat.., tp, dia x mmpu...
dia bnyk mngadu lam blog tu  spe2 yg bleyh bntu dia brtaubat.., 
x tau nk ckp cmner.., tp, enrty2 dia mmg mnyentuh hati.., 
aq hmpir nangis.., 


gmbar hiasan

tp aq x la.. aq strong ok??
yg pling sedih bg aq, skunk ni dia dh disahkan kne satu infection, kt dia pnyr rectum/anus, 
yg mmg sakit n pedih i guess.., dia citer yg dia nangis tiap2 hari,...
 mnyesal ngn prbuatan kotor n keji dia dlu..
infection tu dia ckp mmg dh massive,... 

aq nk bg nasihat pnjg pun, aq ni bkn arif sngt psal agama,,,
skadar tahu yg wajib jer.. n sdikit sunat..
tp ape yg aq bleyh ckp, Allah S.W.T tahu ape yg dia aturkan utk kita..,
Allah hnya akak bg ujian dan dugaan semampu kita jer.. Dia x kn bg lebih dr kemampuan kita.., 
n, smakin bnyk ujian diberi, smakin brtmbah iman kita.., ujian juga mrupakan penghapus dosa2 kecil kita.
kita perlu bersabar dgn ape jer ujian dr Allah.., 
xkira cmner skali pown.., 
aq nk puji ckit kt dia sbb dia dh sedar n dh dpt hidayah Allah utk bertaubat...,
taubat tu msih blom trlmbat slagi mana nyawa masih dikandung badan., 

dia ckp yg dia mnyesal sngt2.., itu bgus.. tp , dr dia trus mnyesal, n kurung diri dia dlm kemurungan, 
baik dia nikmati nikmat Allah yg masih ada hri ini dan pada mse akn dtg kn?? usah lah pikir sal 
citer lme2 dlu.., bebaskan diri... Allah akan berada di sisi mu slagi mana kamu ingati dia slalu..,

seseorang prnh ckp kt aq., even dia bkn muslim, tp ayat dia sngt positif..,dia ckp "rather than wasting time regretting the past, you might as well fully enjoy the present and future,, flowers are not always blossom, so when they are, enjoy it.."  

xatu nk ckp pe agy.., pnjang lebar aq berceloteh kt cni;.. pnat tau...
ok lh korang, jmpa agy di laen entry..., maafkan silap n slah aq.., sme2 kita doakan mne2 saudara mara kita yg tersesat agar kembali ke jalan yg bnar... Assalamualaikum..


++ bus ++

walawei..!!!
dh hmpir 2 minggu aq x brceloteh kt blog aq ni.. 
amaklum la.. sibuk stdy.. n pling pnting aq xde internet connection kt bilik aq..
so, weekends aq balik umh akak aq,.., boleyh la nk brceloteh ckit...
entry kli ni nk citer sal naik bus....

bus...


al-kisah bermula ble pada satu ptg, on my way to my sister's house, 
takdir tuhan bus tu mmg fully loaded.. so aq trpaksa brdiri... 
even journey tu amik mse around 45 minutes, i dont really bother bout it.. 
adat brdiri msti la kne angkat tngan ke atas sbb nk hold palang besi tu..,
 maka, "telaga minyak" akan terbuka la... 


nk dijadikan citer, ada sowg mamat kt blkg aq.., berdiri..., tngh hold palang besi,.... 
skali dia angkat tangan dia. ... 
PERGGHHHH...!!!!!!! 
bau cm @#$% $%^&*#..!!! 

mmg aq tersiksa brdiri kt atas bus tu.. 
ce korang imagine, i got to stand for that "aroma" more than 30 minutes... damn..!! 
and i was like .....


 tersiksa sngt.., !! nk di jadikan citer agy, that guy is also one the KMS students.. oh god..!! 
the most important part.. aq slalu jmpa dia mse exchange kuliah..... my god,,..
luckily, aq just nmpk dia dri jauh..., x duduk dkt ngn dia..,

i guess dia x alert ngn dri dia kot..
dia x sdar yg dia tu smelly... if he was, he would put some deodorant on him...
xpe lh....sooner or later dia akn prasan about himself... i guess so..
hahahah.... so korang lau ade prasan korang tu ada bau bauan yg x mnyenangkan, 
pkai lh deodorant ke, perfume ke, ape2 je lh wangi... 
aq pown brpeluh smelly jgak... tp aq pkai deodorant ... 
so x bau la.... heheheh...bye2..

Tuesday, 7 February 2012

= makanan = lagi =

hola..!!!

haaa.... entry kli ni nk citer sal makanan agy...
keli kli ni sal nsi kerabu....
nsi kerabu ni one of my favorite ....
nsi krabu is the food that is really famous and fabulous in Kelantan...
ni rupa nsi krabu tu...

nsi kerabu


 basically.., nsi krabu ni warna dia biru..., 
tp, since manusia zaman skunk ni dh kesuntukkan mse.., 
diorg si peniaga2 ni juz guna kaler pewarna kuning.. 
 cmnie:

nsi krabu kuning..



sonang korjanya..., warna biru tu actually dtg dr wrna bunga utk nsi krabu ni..
bunga tu skunk susa nk dpt.. so gunalah pewrna..urghh..
but the original tradition recipe is in blue color..,

cmnie bunga dia: 



nsi krabu agy best lau mkn ngn dia pnyr accessories..
such as: kerabu, tauge, timun,keropok, sambal lada, and most important is BUDU..!!
it is not a denial for any Kelantanese not to eat BUDU..
here is the BUDU.:


budu cap ketereh..

 jujurnya, even aq ni owg Kelantan., aq x mkn budu...
bkn x pernah mkn, tp aq start x makan since aq 15..., bkn pe,
aq allergic ngn budu... it's ok laa  ... kn??
Nway, rase budu best tau..! 
xmou ckp pnjg2 sal budu, nk smbung citer sal nsi krabu td....
favorite aq nk mkn nsi krabu cmnie..


my favy..!!


mkn ngn ayam agy best.. cthnya ayam percik...rse pergghh..!!
ayam percik ni susah ckit nk cri lau bkn bln puasa.., 
but, it's still ok.. bleyh cri gak..

ni nk ksi link skit for spe2 yg nk try buat,.. 
tp, xtau la resipi website ni best x...



ok lah korang... dh x larat nk citer pnjg2... 
mls plak nk typing pnjg2 ni... haha
nnti aq update agy blog aq next time.. 
hahah...(~.^)V
bye2..!!
Assalamualaikum..



Sunday, 5 February 2012

+cerita nasi dagang+

hey korang...
kisah hri ni nk citer sal nasi dagang... 
nasi ni one of my favorite foods..!! 
rse dia best sesangat..!! ^^
since aq dtg stdy kt slngor ni,
 chances nk makan nsi dagang ni agak susah ckit...
especially kt kolej aq..
mmg x ar...
cuti 5hari ni aq manfaatkn mse aq tuk mkn nasi dagang kt umh akak aq... 
ahahha.. dia masak nsi dagang ala2 Terengganu..

nsi dagang terengganu


ni plak nsi dagang kelantan...
bezanya dri segi beras yg digunakan jer.. 
yg lain sme....
anyway aq ske nsi dagang kelantan...

nsi dagang kelantan


lagi best lau mkn ngn gulai ikan... ikan amenda entah nme dia...
tp... mmg best...
suke sngt2...
nnti aq share ngn korang resipinya lam entry yg lain...
ok...
tnggu tau... 
bye2,..!!



!!...best...!!


korang..!!!
aq dh jatuh cinta ngn lagu ni..best sngt2...!!!! 
ada ala2 disko g2...
n pling penting Nicki Minaj sngt berbakat,,..!!
nme lgu ni Turn Me On -Nicki Minaj ft. David Guetta..

enjoy..!!



video



yummy...!!!


haa...!! entry kli ni nk citer sal a kind of food which is really delicious..!!
 and i love it..!! prnh tngk ta ni???



haa..!!! seriously best.. dh ptg2 ni xtwu nk wt per, krjanya wt makanan la aq..., 
agypown aq ni kuat makan.. ahahha  ^^
smbil2 tu aq nkshare la ckit ape yg aq twu ni....
kata org x baik kedekut ilmu.. Tuhan marah..
ni another preview kek batik,...


cara nk buatnya senang jer... evennama dia kek batik.. it's not like a real cake..., 
kek ni xpyah pkai tepung, serbuk penaik, esen vanilla, n so on ..
the basic items you need to make this cake are as in picture below:


bahan2nya: 
1- butter 1 pek
2- telur 3-5 biji..depends la... lg bnyk lg pekat
3- susu pekat 3/4tin...
4- milo plak sme bnyk sukatan ngn susu td..
5- last biskut Marie 1 pek tp patahkan dlu into few bahagian.. ade jgak yg buat cre lain.., tp ni cara aq,. hahahah

cranya:
1- pukul butter ngn telur smpai agak2 kembang la...,
2- then masukkan milo n susu td.. pukul lagi..
3-then taruk sumer adunan td lam kuali... 
4- panaskan atas api.. smpai adunan jd pekat n jd coklat gelap...
5-masukkan biskut ke dalam kuali td...
6- gaul rata.. then masukkan adunan td ke dalam loyang... 
7- biarkan sejuk jap...
8- lpas dh sejuk msuklam peti sejuk nk kasi dia agy best...
9- potong, hidang dan MAKAN...!!!


enjoy..!!!



Saturday, 4 February 2012

pening + confuse


arghh,,,.!! pening banget otak aq ... 
actually akak aq nk cat umah dia...
so dia ade lar tnye aq... tnpa ingin susahkan diri... 
aq juz surf internet... 
nk cri sal wall paint..., but suddenly..!!! 
aq jmpa bnyk sesangat wall paint yg cantik..!! 
aq smpi confuse nk suggest yg maner kt akak aq... 
ce korang tngok ni...
 try suggest kt aq yg mne pling cantik..


1
2
3
4

5
6

7
8
9
10


11
12
14

13 
15


17
16
               




18
19
20


21
22
23



24
25
26
27
28


29
30


31

32
33
34
35


36
37


lau korang ade gmbr agy cntik..., tlg kasi kt aq... 
please help me... thanks to all of ya...''.. ^^